• ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2018

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2018

Βίντεο

TV SPOT Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018

Κάντε κλικ να δείτε το Επίσημο video clip Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Πατήστε το 'Κανάλι YouTube' για να δείτε περισσότερα βίντεο στο επίσημο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube.

Κανάλι YouTube

Μήνυμα Δημάρχου για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2018

Εδώ κι έναν αιώνα, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, με όλες τις μεταμορφώσεις και μεταλλάξεις του στο πέρασμα του χρόνου, στον  Άνθρωπο, εξαρχής απευθύνθηκε. Στη φωτεινή του πλευρά. Αυτή τροφοδοτεί τόσα χρόνια. Με δημιουργική ενέργεια και  εθελοντική δουλειά.  Κι επειδή το καλό, έχει πολλές εκφράσεις και διεξόδους, αρκεί να δεχθεί τα κατάλληλα ερεθίσματα, αξιωθήκαμε στο Ρέθυμνο να βιώνουμε κάθε χρόνο, ξεσπάσματα ζωής με πρωταγωνιστές συνανθρώπους μας που πίστεψαν στη δύναμη της θετικής  διάστασης του εαυτού τους.

Φέτος, η  πρόσκληση είναι ακόμη πιο διαυγής. Και πιο επιτακτική. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ενσαρκώνει την αφορμή, τη δυνατότητα, την προοπτική, τη θέληση να  γίνουμε ο καλύτερος μας εαυτός.  Τούτο το κάλεσμα διαχέεται παντού: Σε όλους όσοι αισθάνονται ότι αποτελούν ζωτικά μέλη μιας αδιαίρετης ολότητας, που τη συνθέτουν η ψυχή και η ύλη, οι άνθρωποι και τα μνημεία της πόλης, το σύγχρονο πρόσωπό της και το πολιτιστικό παρελθόν της. Και σ’ όλους εκείνους που επιθυμούν να βιώσουν αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία της συμμετοχής, σε μια υγιή και  φωτεινή έκφραση ζωής.
         
Η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προβάλλεται από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ως προτροπή συμβατή με τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χαρακτηρίσει το 2018 ως «Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι δρόμοι της καρδιάς και της πόλης μας είναι ανοιχτές και φιλόξενες. Σας καλούμε να τις διαβείτε εμφορούμενοι από τον καλύτερό σας εαυτό για να μοιραστούμε   μαζί  σας μια αυθόρμητη, πάνδημη γιορτή Πολιτισμού.

Γιώργης Χ. Μαρινάκης
Δήμαρχος Ρεθύμνης

Δήμαρχος Ρεθύμνου

Στην πόλη μας, το όμορφο Αναγεννησιακό Ρέθυμνο, χρονολογούνται ήδη από το 1914 τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων. Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθεμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την «Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου!»

Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης»!

 • ...1914 και λίγο παλιότερα

  1914. Επάνω σε ένα μακρύ κάρο, ένα τεράστιο μαντολίνο με μήκος 12 μέτρα… Μάσκες αποτελούσαν τα κλειδιά, οι χορδές του ήταν άσπρα σχοινιά και τριγύρω του λουλούδια… Ο θρόνος του Καρνάβαλου ήταν στερεωμένος στο κάρο αλλά από μακριά έδειχνε σαν να ήταν στη βάση του μαντολίνου… Ο βασιλιάς Καρνάβαλος ντυμένος με κόκκινα και χρυσά ρούχα αλλά και το απαραίτητο στέμμα έδινε συνθήματα με τη μπάσα φωνή του…

   
   
   
 • Δεκαετία 1960 & 70

  Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αρχίζει να δραστηριοποιείται η Περιηγητική Λέσχη έχοντας και τη στήριξη του Δήμου. Το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, επίσης δηλώνει παρών. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου του 1960 στους δρόμους της πόλης μας εμφανίστηκαν άρματα καρναβαλικά στο πρώτο οργανωμένο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν χειροποίητα άρματα, στολές, κεφάλες και ροκάνες.

   
   
   
 • Η δεκαετία του 1980

  Όλα τα πράγματα, όλοι οι θεσμοί έχουν τις δύσκολες εποχές… Οι Ρεθεμνιώτες δεν μπορούν να πιστέψουν σε μια αποκριά χωρίς καρναβάλι. Έτσι σε μια μεταβατική για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι περίοδο, μεμονωμένες προσπάθειες μεγάλου αριθμού Ρεθεμνιωτών, κάποιες χρονιές το κρατούν ζωντανό. Ακόμη και άρματα εμφανίζονται σατυρίζοντας συνήθως την επικαιρότητα και «γκρινιάζοντας» για το καρναβάλι που δεν γίνεται.

   
   
   
 • 1993 - Σήμερα

  Το Κυνήγι Θησαυρού έχει ξεκινήσει από το 1990. Η μεγάλη του απήχηση και οι οργανωμένες ομάδες που μετέχουν σε αυτό, δίνουν την αφορμή στο Δήμο Ρεθύμνης να καλέσει το 1993 τις ομάδες αυτές να στηρίξουν το Καρναβάλι.

   
   
   

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018:

Πέπη Μπιρλιράκη, Πόπη Δυνιακού-Κρυοβρυσανάκη, Έλενα Πατσαχάκη, Κώστας Μοσχάκης,Μάνος Παλαφούτης, Γιώργος Χάσικος, Κατερίνα Μανετάκη και Νίκος Μαρκαντώνης.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΜΕΩΝ 2018

Αντώνης Αλεξάκης, Χρήστος Αλεξάκης, Ειρήνη Ανδρεαδάκη, Σταμάτης Γαβαλάς, Διαμαντούλα Δελήμπαση, Θοδωρής Κελαράκης, Πέτρος Κλαψινός, Πόπη Κρυοβρυσανάκη, Αμαλία Μαθιουδάκη, Κατερίνα Μανετάκη, Νίκος Μιχάλας, Κώστας Μοσχάκης, Μάνος Παλαφούτης, Γιώργος Παπαδόσηφος, Έλενα Πατσαχάκη, Γιώργος Πεδιαβιτάκης, Άκης Πλαϊτης, Στέλιος Σαμψών, Γιάννης Σκαρβέλης, Μιχάλης Σταράκης, Γιώργος Σταυρουλάκης, Στεφανία Φραγκιαδάκη και Βαλάντης Χόμπης.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης)

About Image

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018

 

 • Σάββατο 27/01/2018 Τελετή Έναρξη Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018

  17:00 Μεγάλη Πόρτα. Παιδικό πάρτι με μουσική και δρώμενα.
  18:00 Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος με τη συντροφιά μικρών και μεγάλων, ξεκινάει την καθιερωμένη του πορεία στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Η πομπή καταλήγει, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
  19:00 Χορός Jumba από τη χορευτική ομάδα του Πολ. Συλ. Ατσιποπούλου της Κατ. Κυριανιτάκη
  19:30 πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Προσφώνηση - Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου.
  20:00 Κήρυξη επίσημης έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018 από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη και παρουσίαση της θεματικής και της αφίσας του 2018. Ακολουθεί η παρουσίαση των στολών των πληρωμάτων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018. Μουσικά και χορευτικά δρώμενα από σχολές της πόλης μας
  21:00 Live Συναυλία με τους LOCOMONDO!

 • Κυριακή 28/01/2018 3ο Εφηβικό Κυνήγι Θησαυρού

  «Η Μύηση»

 • 2 - 4/02/2018 29ο Κυνήγι Θησαυρού 2018

  «Ιστορίες Περι@πής»
  2/2 Πάρτυ ομάδων 29ου Κυνηγιού στο κέντρο «Μέγαρο»

 • Τρίτη 06/02/2018 Παλιές ελληνικές καντάδες μιας άλλης εποχής

  19:00 Η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, μαθητές και καθηγητές από το Μουσικό Σχολείου Ρεθύμνου, μουσικοί της πόλης μας, μαζί με τις Καρναβαλικές Ομάδες αναβιώνουν το έθιμο της Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Έναρξη από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και κατάληξη στο Πηγάδι (Μεγάλη Πόρτα).
  Μουσική ομάδα AΛma Libre. Υπεύθυνη χορωδιών: Ισιδώρα Χαλκιαδάκη
  Υπεύθυνοι AΛma Libre: Μαριέλα Βιτώρου - Γιώργος Βεριδάκης
  Συντονιστής τομεάρχης : Ανδρέας Πλαϊτης
  Έκπληξη δρώμενο ετοιμάζει η καρναβαλική ομάδα «Εμείς και Εμείς» σε κάποιο σημείο της διαδρομής!

 • Τσικνοπέμπτη 08/02/2018 Τσίκνα Χορός και ξεφάντωμα σε όλη την πόλη από ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

  ΑΝΕΜΟΜΥΑΛΟΙ - στην οδό Πάρρεν Σιγανού 3
  ΌΛΟΙ ΒΙΤΣΙΟΖΟΙ - στη Λότζια
  ΕΜΕΙΣ & ΕΜΕΙΣ - 20:00 στην Κρήνη Ριμόντi με θέμα: “Απόψε κάνεις μπάμ”
  ΑΣΧΕΤΟΙ CLUB - επί της Παλαιολόγου
  ΑΡΚΑΛΟΙ - στην πλατεία 4 Μαρτύρων στο καφέ Centro
  ΠΟΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ & ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΔΕΣ - στην πλατεία Ιερολοχιτών
  ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΚΤΟΥΜΕΝΟΙ - στην είσοδο της πλατείας Μικρασιατών στο Ωδείο
  ΤΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ - 19:30 στην οδό Γερακάρη 156 στο παραδοσιακό καφενείο «ΤΟ ΤΖΑΚΙ»

 • Παρασκευή 09/02/2018 Χορός των Ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018

  20:00 κέντρο «Πέλαγος» Θέμα: «Eurovision»
  Χορός, φαγητό, ποτό, διασκέδαση και παρουσίαση θεατρικών - σατιρικών σκετς από τις Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Διοργάνωση: Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
  Διοργάνωση: ΟΡΚ - Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

 • 10 - 11/02/2018 21ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού 2018

  «Κωδικός Μαρμίτα»

 • Κυριακή 11/02/2018 11:00 Μαρίνα Ρεθύμνου.

  Μαρίνα Ρεθύμνου. Αποκριάτικο Αγώνα Πατινιών από το Σύλλογο Κλασικού Αθλητισμού ΟΚΑ Πρέβελη, σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου  Ρεθύμνης. 

 • 11 - 15/02/2018 Φεστιβάλ Πόλης στην Πλατεία Μικρασιατών

  Ανανεωμένο συνεχίζεται για 2η χρονιά το Φεστιβάλ Πόλης στην πλατεία Μικρασιατών!
  Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και η Ομάδα Εκδηλώσεων του, διοργανώνει το «Φεστιβάλ Πόλης» στο χώρο της Πλατείας Μικρασιατών.
  Μια μεγάλη σκηνή, πλήρως εξοπλισμένη τεχνικά και ηχητικά θα φιλοξενεί κάθε βράδυ μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικές ομάδες νέων και όχι μόνο!
  Στόχος του Φεστιβάλ είναι, μέσω της μουσικής καλλιτεχνικής έκφρασης, να έρθουν κοντά στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ακόμη και όσοι δεν είχαν μέχρι σήμερα επαφή.
  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ερασιτεχνικές μπάντες που δρουν στην Κρήτη!
  Μια ολόκληρη μέρα του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε συγκροτήματα από τα Χανιά, ενώ μια άλλη μέρα θα παίξουν αποκλειστικά μαθητικά γκρουπ από το Ρέθυμνο!
  Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αρωγός στην καλλιτεχνική έκφραση των νέων!

 

 • Πέμπτη 15/02/2018 Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους

  19:00 Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
  Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες.
  20.30 Σπίτι Πολιτισμού. Παρουσίαση ντοκιμαντέρ: "Κομφετί Μνήμης από Ρεθεμνιώτικες Απόκριες». Επιμέλεια : Εύα Λαδιά

 • Παρασκευή 16/02/2018 Κρητικές παραδοσιακές Καντάδες.

  19:00 Έναρξη από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
  Τα παραδοσιακά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου με μαθητές και καθηγητές, μουσικοί της πόλης μας και οι Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αναβιώνουν το έθιμο της Κρητικής καντάδας. Η καντάδα καταλήγει στην πλατεία Μικρασιατών όπου θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι!
  Υπεύθυνος Μουσικού Σχολείου: Ηλίας Πίτερης,
  Συντονιστής – Τομεάρχης: Ανδρέας Πλαϊτης

 • Σάββατο 17/02/2018 Παιδική παρέλαση

  16:30 Συγκέντρωση παιδιών σ τον κόμβο Θεοτοκοπούλου Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις της Παιδικής Παρέλασης παρακάτω...

 • Σάββατο 17/02/2018 Νυχτερινή Παρέλαση

  21:00 Εκκίνηση νυκτερινής παρέλασης από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου
  Παρέλαση πληρωμάτων – Μουσική παίζει ο Dj Νίκος Γωνιώτης Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις της Παρέλασης παρακάτω...

 • Κυριακή 18/02/2018 Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων

  14:00 Εκκίνηση Μεγάλης παρέλασης από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις της Παρέλασης παρακάτω...

 • Κυριακή 18/02/2018
  18:30 Τελετή Λήξης Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018 στην παραλία (Ελ. Βενιζέλου)

  Καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα
  Live Συναυλία με τους APURIMAC
  Πλατεία Μικρασιατών street party από την ομάδα OLOI VITSIOZOI (μετά το τέλος της παρέλασης)

 • Καθαρά Δευτέρα 19/02/2018 ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Μεγάλη Παρέλαση

Παιδική παρέλαση

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

16:30 Παιδική παρέλαση. Συγκέντρωση παιδιών σ τον κόμβο Θεοτοκοπούλου

17:00 Έναρξη παιδικής παρέλασης με την εποπτεία των μεγάλων από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου και τερματισμός στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου με ένα μεγάλο παιδικό πάρτι!

18:30 Το παιδικό μιούζικαλ “ XANA ZOO 10 Χρόνια μαζί!” σε ένα ξέφρενο πάρτι γεμάτο τραγούδι και χορό. Μαζί τους όλοι οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών.

Επιστροφή στο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Μεγάλη Παρέλαση

Νυκτερινή παρέλαση

21:00 Εκκίνηση νυκτερινής παρέλασης από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου

22:30 Τερματισμός και live συναυλία στην πλατεία Μικρασιατών.

Επιστροφή στο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων

Μεγάλη Παρέλαση

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2017

Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων

14:00 Εκκίνηση Μεγάλης παρέλασης από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου

Παρουσιάζει η Γιάννης Σπαλιάρας και η Χρύσα Κυρατζή

Μουσική παίζει ο Dj Πέτρος Κλαψινός και η Dj Ηρώ Φυγανάκη

15:00 Τερματισμός και Dj party στην πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου (Σοχώρα)

Μουσική παίζει ο Dj Νίκος Γωνιώτης

18:30 Τελετή Λήξης Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018 στην παραλία (Ελ. Βενιζέλου)

Καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα

Live Συναυλία με τους APURIMAC

Πλατεία Μικρασιατών street party από την ομάδα OLOI VITSIOZOI (μετά το τέλος της παρέλασης)

Επιστροφή στο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Καθαρά Δευτέρα

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ12:30 Παραδοσιακά Κούλουμα με φασολάδα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων. Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. & Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων – Μυσσιρίων «Εμμανουήλ Παχλάς».

ΑΡΜΕΝΟΙ11:00 Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα.

ΦΩΤΕΙΝΟΥ12:00 Παραδοσιακά κούλουμα, φασολάδα και πέταγμα χαρταετού. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινού.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΜΕΛΙΔΟΝΙ12:00 Αυγουλομάζωμα με παραδοσιακά κούλουμα

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

ΜΕΡΩΝΑΣ12:30 ΜΕΡΩΝΑΣ Παραδοσιακά δρώμενα, παιχνίδια, μουσική, με την συμμετοχή όλων. «Ντύσου στολίσου νυφικά και βάστα το βουργιάλι, να δεις λεράδες και θεριά και μουζουδιάς το χάλι».

Καθαρά Δευτέρα

Επικοινωνήστε με την οργανωτική επιτροπή.

Διεύθυνση: Αρκαδίου 48-50 , 74100, Ρέθυμνο

Τηλέφωνα: 2831040150 (Τηλέφωνο) / 2831040149 (Φαξ)

Emails: politismos@rethymno.gr